A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

51. Consider a 3-puzzle where, like in the usual 8-puzzle game, a tile can only move to an adjacent empty space. Given the initial state as below, which of the following state cannot be reached?
usual 8-puzzle game
usual 8-puzzle game
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).C

52. A software program that infers and manipulates existing knowledge in order to generate new knowledge is known as:
a. Data Dictionary
b. Reference Mechanism
c. Inference Engine
d. Control Strategy
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Inference Engine

53. Which of the following arguments are not valid?

(a) “If Gora gets the job and works hard, then he will be promoted. If Gora gets promotion, then he will be happy. He will not be happy, therefore, either he will not get the job or he will not work hard”.

(b) “Either Puneet is not guilty or Pankaj is telling the truth. Pankaj is not telling the truth, therefore, Puneet is not guilty”.

(c) If n is a real number such that n>1, then n^2>1. Suppose that n^2>1, then n>1.
a. (a) and (c)
b. (b) and (c)
c. (a), (b) and (c)
d. (a) and (b)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).(b) and (c)

54. Let P(m,n) be the statement “m divides n” where the Universe of discourse for both the variables is the set of positive integers. Determine the truth values of the following propositions.

(a) ∃m ∀n P(m,n)        (b) ∀n P(1,n)             (c) ∀m ∀n P(m,n)
a. (a)-True; (b)-True; (c)-False
b. (a)-True; (b)-False; (c)-False
c. (a)-False; (b)-False; (c)-False
d. (a)-True; (b)-True; (c)-True
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(a)-True; (b)-True; (c)-False

55. Match the following terms:

List - I                                     List - II
(a) Vacuous proof       (i) A proof that the implication p→q is true
based on the fact that p is false
(b) Trivial proof             (ii) A proof that the implication p→q is true
based on the fact that q is true
(c) Direct proof             (iii) A proof that the implication p→q is true
that proceeds by showing that q must be true
when p is true.
(d) Indirect proof          (iv) A proof that the implication p→q is true
that proceeds by showing that p must be false
when q is false.

Codes:
      (a)  (b)   (c)    (d)
a. (i) (ii) (iii) (iv)
b. (ii)   (iii)   (i)   (iv)
c. (iii)   (ii)   (iv)  (i)
d. (iv)   (iii)   (ii)  (i)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).(i) (ii) (iii) (iv)

56. Consider the compound propositions given below as:

(a) p˅~(p˄q)                  (b) (p˄~q)˅~(p˄q)                 (c) p˄(q˅r)

Which of the above propositions are tautologies?
a. (a) and (c)
b. (b) and (c)
c. only (a)
d. (a), (b) and (c)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).only (a)

57. Which of the following property/ies a Group G must hold, in order to be an Abelian group?

(a) The distributive property
(b) The commutative property
(c) The symmetric property
a. (a) and (b)
b. (b) and (c)
c. (a) only
d. (b) only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(b) only

58. Given the following set of prolog clauses:

father(X, Y):
parent(X, Y),
male(X),
parent(Sally, Bob),
parent(Jim, Bob),
parent(Alice, Jane),
parent(Thomas, Jane),
male(Bob),
male(Jim),
female(Salley),
female(Alice).

How many atoms are matched to the variable ‘X’ before the query
father(X, Jane) reports a Result?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).1

59. Forward chaining systems are ............. where as backward chaining systems are ................
a. Data driven, Data driven
b. Goal driven, Data driven
c. Data driven, Goal driven
d. Goal driven, Goal driven
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Data driven, Goal driven

60. A horn clause is ......................
a. A clause in which no variables occur in the expression
b. A clause that has at least one negative literal
c. A disjunction of a number of literals
d. A clause that has at most one positive literal
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).A clause that has at most one positive literal

Page 6 of 12