A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

41. The first order logic (FOL) statement ((RᴠQ)˄(Pᴠ¬Q)) is equivalent to which of the following?
a. ((Rᴠ¬Q)ᴧ(Pᴠ¬Q)ᴧ(RᴠP))
b. ((RᴠQ)ᴧ(Pᴠ¬Q)ᴧ(RᴠP))
c. ((RᴠQ)ᴧ(Pᴠ¬Q)ᴧ(Rᴠ¬P))
d. ((RᴠQ)ᴧ(Pᴠ¬Q)ᴧ(¬RᴠP))
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).((RᴠQ)ᴧ(Pᴠ¬Q)ᴧ(RᴠP))

42. Let us assume that you construct ordered tree to represent the compound proposition (~(p˄q))↔(~p˅~q).
Then, the prefix expression and post-fix expression determined using this ordered tree are given as ........... and ............. respectively.
a. ↔~˄pq˅ ~~pq, pq˄~p~q~˅↔
b. ↔~˄pq˅ ~p~q, pq˄~p~q~˅↔
c. ↔~˄pq˅ ~~pq, pq˄~p~ ~q˅↔
d. ↔~˄pq˅ ~p~q, pq˄~p~~q˅↔
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).↔~˄pq˅ ~p~q, pq˄~p~q~˅↔

43. Let v(x) mean x is a vegetarian, m(y) for y is meat, and e(x, y) for x eats y. Based on these, consider the following sentences:

I. ∀x v(x) ⇔ (∀y e(x, y) ⇒ ¬m(y))
II. ∀x v(x ) ⇔ (¬(∃y m(y) ˄ e(x, y)))
III. ∀x (∃y m(y) ˄ e(x, y)) ⇔ ¬v(x)

One can determine that
a. Only I and II are equivalent sentences
b. Only II and III are equivalent sentences
c. Only I and III are equivalent sentence
d. I, II, and III are equivalent sentences
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).I, II, and III are equivalent sentences

44. Match each Artificial Intelligence term in List-I that best describes a given situation in List – II:

List – I                                       List – II
I. Semantic Network                a. Knowledge about what to do as opposed to
how to do it.
II. Frame                                    b. A premise of a rule that is not concluded
by any rule.
III. Declarative knowledge      c. A method of knowledge representation that
uses a graph.
IV. Primitive                              d. A data structure representing stereotypical
knowledge.

Codes :
      I    II   III   IV
a. d   a   b    c
b. d   c   a    b
c. d   c   b    a
d. c   d   a    b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).c   d   a    b

45. In Artificial Intelligence , a semantic network
a. is a graph-based method of knowledge representation where nodes represent concepts and arcs represent relations between concepts.
b. is a graph-based method of knowledge representation where nodes represent relations between concepts and arcs represent concepts.
c. represents an entity as a set of slots and associated rules.
d. is a subset of first-order logic.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).is a graph-based method of knowledge representation where nodes represent concepts and arcs represent relations between concepts.

46. Criticism free idea generation is a factor of ..............
a. Decision Support System
b. Group Decision Support System
c. Enterprise Resource Support System
d. Artificial Intelligence
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Group Decision Support System

47. Consider the following logical inferences :

I1 : If it is Sunday then school will not open.
The school was open.
Inference : It was not Sunday.
I2 : If it is Sunday then school will not open.
It was not Sunday.
Inference : The school was open.

Which of the following is correct?
a. Both I1 and I2 are correct inferences.
b. I1 is correct but I2 is not a correct inference.
c. I1 is not correct but I2 is a correct inference.
d. Both I1 and I2 are not correct inferences.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).I1 is correct but I2 is not a correct inference.

48. Which formal system provides the semantic foundation for Prolog?
a. Predicate calculus
b. Lambda calculus
c. Hoare logic
d. Propositional logic
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Predicate calculus

49. How does randomized hill-climbing choose the next move each time?
a. It generates a random move from the moveset, and accepts this move.
b. It generates a random move from the whole state space, and accepts this move.
c. It generates a random move from the moveset, and accepts this move only if this move improves the evaluation function.
d. It generates a random move from the whole state space, and accepts this move only if this move improves the evaluation function.
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).It generates a random move from the moveset, and accepts this move only if this move improves the evaluation function.

50. Consider the following game tree in which root is a maximizing node and children are visited left to right. What nodes will be pruned by the alpha-beta pruning?
alpha-beta pruning
a. I
b. HI
c. CHI
d. GHI
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).HI

Page 5 of 12