A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

11. Match the following components of an expert system :

a. I/O interface                       i. Accepts user's queries and responds to question through I/O interface

b. Explanation module       ii. Contains facts and rules about the domain

c. Inference engine             iii. Gives the user,the ability to follow inferencing steps at any time during consultation

d. Knowledge base            iv. Permits the user to communicate with the system in a natural way

code:
a  b   c   d
a. i   iii   iv  ii
b. iv   iii  i  ii
c. i   iii   ii  iv
d. iv   i   iii  ii
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).iv   i   iii  ii

12. A computer based information system is needed :

I. as it is difficult for administrative staff to process data.
II. due to rapid growth of information and communication technology.
III. due to growing size of organizations which need to process large volume of data.
IV. as timely and accurate decisions are to be taken.

Which of the above statement(s) is/are true?
a. I and II
b. III and IV
c. II and III
d. II and IV
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).III and IV

13. Consider the following statements about a perception :

I. Feature detector can be any function of the input parameters.
II. Learning procedure only adjusts the connection weights to the output layer.

Identify the correct statement out of the following:
a. I is false and II is false
b. I is true and II is false
c. I is false and II is true
d. l is true and II is true
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).l is true and II is true

14. Match the following learning modes w.r.t. characteristics of available information for learning :

a. Supervised        i. Instructive information on desired responses explicitly specified by a teacher.
b. Recording            ii. A priori design information for memory storing
c. Reinforcement    iii. Partial information about desired responses, or only "right" or "wrong" evaluative information
d. unsupervised      iv. No information about desired responses

code:
a   b   c   d
a. i    ii   iii   iv
b. i    iii   ii   iv
c. ii    iv   iii  i
d. ii   iii   iv   i
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).i    ii   iii   iv

15. "If my computations are correct and I pay the electric bill, then I will run out of money. If I don't pay the electric bill the power will be turned off. Therefore, if I don't run out of money and the power is still on then my computations are incorrect."
Convert this argument into logical notations using the variables c, b, r, p for propositions of computations, electric bills, out of money and the power respectively. (Where  ¬ means NOT)
a. if (c ∧ b) → r and ¬b → ¬p, then (¬r∧p)→¬c 
b. if (c ∨ b) → r and ¬b → ¬p, then (r∧p)→c
c. if (c ∧ b) → r and ¬p → ¬b, then (¬r ∨ p)→¬c
d. if (c ∨ b) → r and ¬b → ¬p, then (¬r∧p)→ ¬c
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).if (c ∧ b) → r and ¬b → ¬p, then (¬r∧p)→¬c 

16. Match the following:

(a) (p →q) ⇔ (¬q → ¬p) (i) Contrapositive

(b) [(p ∧q) →r ]⇔ [p→ (q →r)] (ii) Exportation law

(c) (p →q)⇔ [(p ∧ ¬q) →o] (iii) Reductio ad absurdum

(d) (p⇔q)⇔ [(p →q) ∧(q→p)] (iv) Equivalence

code:
(a)  (b)  (c)   (d)
a. (i)   (ii)   (iii)  (iv)
b. (ii)   (iii)   (i)  (iv)
c. (iii)   (ii)   (iv)  (i)
d. (iv)   (ii)   (iii)  (i)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(iv)   (ii)   (iii)  (i)

17. Consider a proposition given as :

" x ≥ 6, if  x2 ≥ 25 and its proof as:

If x ≥ 6, then x2 = x· x= 6· 6=36 ≥25

Which of the following is correct w.r.to the given proposition and its proof ?
(a) The proof shows the converse of what is to be proved.
(b) The proof starts by assuming what is to be shown.
(c) The proof is correct and there is nothing wrong.
a. (a) only
b. (c) only
c. (a) and (b)
d. (b) only
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).(a) and (b)

18. The clausal form of the disjunctive normal form ¬ A ˅ ¬ B ˅ ¬ C ˅ D is :
a. A ˄ B ˄ C ⇒ D
b. A ˅ B ˅ C ˅ D ⇒ true
c. A ˄ B ˄ C ˄ D ⇒ true
d. A ˄ B ˄ C ˄ D ⇒ false
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).A ˄ B ˄ C ⇒ D

19. Which of the following is false for the programming language PROLOG?
a. A PROLOG variable can only be assigned to a value once
b. PROLOG is a strongly typed language
c. The scope of a variable in PROLOG is a single clause or rule
d. The scope of a variable in PROLOG is a single query
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).PROLOG is a strongly typed language

20. Which one of the following is true?
a. The resolvent of two Horn clauses is not a Horn clause
b. The resolvent of two Horn clauses is a Horn clause
c. If we resolve a negated goal G against a fact or rule A to get clause C then C has positive literal or non-null goal
d. If we resolve a negated goal G against a fact or rule A to get clause C then C has positive literal or null goal
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).The resolvent of two Horn clauses is a Horn clause

Page 2 of 12