A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. Skolmization is the process of
a. bringing all the quantifiers in the beginning of a formula in FDL
b. removing all the universal quantifiers
c. removing all the existential quantifiers
d. all of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).removing all the existential quantifiers

2. An expert system shell is an expert system without
a. domain knowledge
b. explanation facility
c. reasoning with knowledge
d. all of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).domain knowledge

3. Match the following :
a. Supervised learning               1. The decision  system receives
                                                          rewards  for its action at the
                                                         end of a sequence  of steps.
b. Unsupervised  learning         2. Manual labels of inputs are
                                                          not used.

c. Reinforcement learning        3. Manual labels of inputs are used.
d. Inductive learning                   4. System learns by example
 
Codes :
a b c d
a. 1 2 3 4
b. 2 3 1 4
c. 3 2 4 1
d. 3 2 1 4
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).3 2 1 4

4. A cryptarithmetic problem of the type

SEND
+ MORE
---------------
MONEY
---------------
Can be solved efficiently using 
a. depth first technique
b. breadth first technique
c. constraint satisfaction technique
d. bidirectional technique
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).constraint satisfaction technique

5. Match the foIlowing control strategies of prolog :

  a. Forward movement i. variable can be done with a constant another variable or a function

  b. Unification ii. the entire conjunctive goal is executed

  c. deep back tracking  iii.    Previous sub goal to find alternative solutions

 d. Shallow backtracking  iv.   Chooses sub goal with possible   unifier

codes:
a b c d
a. iv  i   ii   iii
b. ii   iv   i   iii
c. iii i iv ii
d. ii iii iv i
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).ii   iv   i   iii

6. High level knowledge which relates to the use of sentences in different contexts and how the context affect the meaning of the sentences?
a. Morphological
b. Syntactic
c. Semantic
d. Pragmatic
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Pragmatic

7. The objective of______ procedure is to discover at least one______that causes two literals to match.
a. unification, validation
b. unification, substitution
c. substitution, unification
d. minimax, maximum
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).unification, substitution

8. The mean-end analysis process centers around the detection of differences between the Current state' and goal state Once such a difference is isolated, an operator that can reduce the difference must be found. But perhaps that operator can not be applied to the current state. So a sub-problem of getting to a state in which it can be applied is set up. The kind of backward chaining in which operators are selected and then sub goals are set up to establish the precondition of operators is called
a. backward planning
b. goal stack planning
c. operator sub goaling
d. operator over loading
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).operator sub goaling

9. In alpha-beta pruning, _______ is used to cut off' the search at maximizing level only and ___________is used to cut off the search at minimizing level only.
a. alpha, beta
b. beta, alpha
c. alpha, alpha
d. beta, beta
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).beta, alpha

10. Match the following:
a. Script                                               i. Directed graph with labelled nodes for graphical representation of knowledge
b. Conceptual Dependencies       ii. Knowledge about objects and events is stored in record-like structures                                                                                   consisting of slots and slot values.
c. Frames                                         iii. Primitive concepts and rules to represent natural language statements
d. Associative Network                   iv. Frame like structures used to represent stereotypical patterns for commonly                                                                          occurring events in terms of actors, roles, props and scenes

code:
a  b   c   d
a. iv  ii   i    iii
b. iv  iii   ii    i
c. ii  iii   iv    i
d. i  iii   iv   ii
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).ii  iii   iv    i

Page 1 of 12