A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects.

1. In which addressing mode the operand is given explicitly in the instruction ?
a. Absolute mode
b. Immediate mode
c. Indirect mode
d. Index mode
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Immediate mode

2. Which of the following are language processors
a. assembler
b. compilers
c. interpreter
d. all of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).assembler

3. An assembly program contains
a. imperative statements and assembler directives
b. imperative and declarative statement
c. imperative and declarative statement as well as assembler directive
d. declarative statements and assembler directive
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).imperative and declarative statement as well as assembler directive

4. Assembly language uses
a. hex code
b. binary code
c. mnemonics
d. ASCII code
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).binary code

5. Which of the following might be used to convert high-level language instructions into machine language?
a. system software
b. applications software
c. an operating environment
d. an interpreter
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).an interpreter

6. The advantage(s) inherent to using high level languages is/are:
a. Fewer people, less management and shorter transition in learning time
b. Improved debugging capability, and superior documentation
c. A greater degree of machine independence
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).All of the above

7. Operation code field is present in :
a. programming language instruction
b. assembly language instruction
c. machine language instruction
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).machine language instruction

8. A machine language instruction format consists of
a. Operand field
b. Operation code field
c. Operation code field & operand field
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Operation code field & operand field

9. The length of the one-byte machine language instruction is
a. 2 bytes
b. 1 byte
c. 3 bytes
d. 4 bytes
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).1 byte

10. The instruction format ‘register to register’ has a length of
a. 2 bytes
b. 1 byte
c. 3 bytes
d. 4 bytes
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).2 bytes

Page 1 of 3

copyright 2016 computer science bitsCompscibits.com