A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects.

1. What is operating system?
a. collection of programs that manages hardware resources
b. system service provider to the application programs
c. link to interface the hardware and application programs
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all of the mentioned

2. To access the services of operating system, the interface is provided by the
a. system calls
b. API
c. library
d. assembly instructions
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).system calls

3. Which one of the following is not true regarding operating system?
a. kernel is the program that constitutes the central core of the operating system
b. kernel is the first part of operating system to load into memory during booting
c. kernel is made of various modules which can not be loaded in running operating system
d. kernel remains in the memory during the entire computer session
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).kernel is made of various modules which can not be loaded in running operating system

4. Which one of the following error will be handle by the operating system?
a. power failure
b. lack of paper in printer
c. connection failure in the network
d. all of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).all of the mentioned

5. By operating system, the resource management can be done via
a. time division multiplexing
b. space division multiplexing
c. both (a) and (b)
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).both (a) and (b)

6. If a process fails, most operating system write the error information to a
a. log file
b. another running process
c. new file
d. none of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).log file

7. Which facility dynamically adds probes to a running system, both in user processes and in the kernel?
a. DTrace
b. DLocate
c. DMap
d. DAdd
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).DTrace

8. Which one of the following is not a real time operating system?
a. VxWorks
b. Windows CE
c. RTLinux
d. Palm OS
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Palm OS

9. The OS X has
a. monolithic kernel
b. hybrid kernel
c. microkernel
d. monolithic kernel with modules
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).hybrid kernel

10. Multi processor system that computer system have are also called
a. parallel systems
b. tightly coupled system
c. loosely coupled system
d. both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).both a and b

Page 1 of 8

copyright 2016 computer science bitsCompscibits.com